Korišćenje pogrešnog tipa autosedišta za dete ili njegovo neispravno postavljanje može dovesti do toga da dete dobije jače povrede nego kada bi koristilo odgovarajuće sedište u sudaru automobila. Ako se usmerite na naše tabele za dečija autosedišta, na osnovu rezultata jedinstvenih testova, dobićete svu pomoć koja vam je potrebna da izaberete najbezbednije. Važno je da znate kako da odaberete pravo autosedište za vašu porodicu i svoj automobil iz kategorija koje procenjuju bezbednost sedišta. Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete greške koje su dovele do toga da prema statistikama dve trećine dece u svetu putuju u pogrešno postavljenim ili neodgovarajućim sedištima.

 

Ovde smo istakli ključne korake koji će vam pomoći da napravite pravi izbor na osnovu rezultata nezavisnog testiranja

#Odabir ► Saznajte koji tip sedišta je pogodan za težinu, visinu, starost i stepen fizičkog razvoja vašeg deteta
#Kupovina ►Uverite se da se sedište pravilno uklapa u svim automobilima u kojima će vaše dete putovati
#Postavljanje ► Naučite kako da pravilno postavite autosedište za vaše dete i kako da ga podesite da bude bezbedno

 

Testovi autosedišta otkrivaju velike razlike između kvaliteta ovih dečijih proizvoda na tržištu. Neka od njih dobro štite bebe i decu, dok ih druga izlažu riziku od ozbiljnih povreda, a neke od njih treba izbegavati zbog povišenog nivoa štetnih materija. Dobra vest je da je većina testiranih autosedišta za bebe i decu uglavnom sa niskim nivoom štetnih materija, a solidne su i u drugim kategorijama. Ipak upozoravamo da postoje negativni izuzeci. Među njima je i  proizvod Nania Starter SP za decu do 13 kilograma koji  sadrži visok nivo PAH-a (izaziva mutagena i kancerogena štetna dejstva). Ovaj proizvod na našem tržištu košta oko 14 hiljada dinara.  Takođe je autosedište Peg Perego Viaggio Convertibile namenjeno deci do 18kg koje je zbog štetnih materija privukao pažnju, jer njegovi kaiševi sadrže lako zapaljive materije. Korišćenje pogrešnog tipa autosedišta za dete ili njegovo neispravno postavljanje može dovesti do toga da dete dobije jače povrede nego kada bi koristilo odgovarajuće sedište u sudaru automobila. Na osnovu rezultata testova, dobićete svu pomoć koja vam je potrebna da izaberete najbezbednije autosedište. Važno je da znate kako da odaberete pravo autosedište za vašu porodicu i svoj automobil sa naše liste koji oko 60 modela. Ovo će vam pomoći da izbegnete greške koje su dovele do toga da prema statistikama dve trećine dece u svetu putuju u pogrešno postavljenim ili neodgovarajućim sedištima.

 

Važno je istaći da ovi modeli nisu lista za odstrel, već treba da podstaknu proizvođače, odnosno uvoznike, ali potrošače  da se ne vode samo povoljnim cenama. Neki modeli istih ovih proizvođača (Nania, Graco, Chicco i Peg Perego) ipak su dobili i solidne ocene na istom testu

 

 

 

 

Kako odabrati autosedište?

 

Korišćenje pogrešnog tipa autosedišta za dete ili njegovo neispravno postavljanje može dovesti do toga da dete dobije jače povrede nego kada bi koristilo odgovarajuće sedište u sudaru automobila. Ako se usmerite na naše tabele za dečija autosedišta, na osnovu rezultata jedinstvenih testova, dobićete svu pomoć koja vam je potrebna da izaberete najbezbednije. Važno je da znate kako da odaberete pravo autosedište za vašu porodicu i svoj automobil iz kategorija koje procenjuju bezbednost sedišta. Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete greške koje su dovele do toga da prema statistikama dve trećine dece u svetu putuju u pogrešno postavljenim ili neodgovarajućim sedištima.

 

Odabir najboljeg autosedišta za dete

Tokom odrastanja, deci su potrebni različiti tipovi dečijih autosedišta. U autosedištima grupisanim po težini deteta, možete naći više informacija kako da pronađete najbolju grupu za težinu vašeg deteta kao i savet kada treba da pređete iz jedne u drugu grupu.

 

Izbor vašeg prvog autosedišta

Sve bebe počinju svoju vožnju u nosiljci koja je unazad okrenuta. Putovanje sa obrnuto postavljenim autosedištem je važan deo sprečavanja povrede u sudaru . Kada se beba rodi, njihove kosti i mišići još uvek trebaju dosta da rastu i jačaju. One su posebno osetljive na povrede izazvane udarom i nekontrolisanim pokretima njihove glave . Moraćete da odlučite da li želite nosiljku za bebe koja se može koristiti kao deo putnog sistema na kolicima za guranje. Takođe ćete morati da razmotrite da li želite autosedište koje može biti pričvršćeno u autu izofiks konektorima, pojasom automobila ili bazom.

 

Prelazak u autosedište za malo dete

Bebe mogu preći u sedište grupe 1 koje je okrenuto ka napred tek kada dostignu 9 kilograma. Ipak je bezbednije ostaviti ih sa sedištem okrenutim unazad dok ne dostignu 13 kilograma ili 15 meseci starosti. Mnogi roditelji okrenu dete da gleda u pravcu vožnje isuviše rano, rizikujući tako da dete dobije ozbiljne povrede vrata i mozga ukoliko se desi sudar. Sve su češća autosedišta koja vam omogućavaju da vaše dete bude okrenuto suprotno od pravca vožnje sve do četvrte godine. U našem vodiču možete pogledati prednosti i mane toga. Servisi za ugradnju autosedišta širom zemalja često nailaze na decu od dve ili tri godine kako sede na buster sedištima ili jastuk sedištima koji su potpuno neodgovarajući za tako malu decu.

 

Nikada ne kupujte polovno autosedište za dete

Polovna autosedišta su istrošena i pohabana što može uticati na njihovu bezbednost, ili mogu biti oslabljena u sudaru. Takođe mogu biti previše stara kako bi bila u skladu sa poslednjim standardima bezbednosti ili im može nedostajati knjiga instrukcije koja govori kako da instalirate i podesite bezbedno sedište.

 

Odaberite dečije autosedište koje odgovara vašem automobilu

Pronalaženje auto sedišta koje će se uklopiti u vaš automobil je presudno, ali može biti prilično nezgodno. Postoje mnogi faktori koji utiču na montažu - od toga da li vaš automobil ima Isofiks konektore do toga koliko je zakrivljeno sedište vašeg auta. Ukoliko ste u mogućnosti, idealno je da odete do prodavca dečijeg autosedišta i pre kupovine proverite da li ono odgovara vašem autu. Mnogi proizvođači autosedišta takođe imaju informacije na svojim sajtovima kako bi vas informisali kojim automobilima odgovaraju njihova autosedišta. Vredno je napomenuti da oznaka ''univerzalno'' na autosedištu ne znači da ono automatski odgovara svim automobilima – ne postoji nešto kao što je potpuno univerzalno autosedište  koje odgovara svim vrstama automobila. Oznaka ''univerzalno'' se zapravo odnosi na sedište koje može biti pričvršćeno pojasom pa se potencijalno može postaviti u svaki automobil, ili na sedište sa izofiks  konektorima koje ima 2 standardna veza na poleđini autosedišta i treće pričvrsne tačke (Top Tether) locirane na poleđini gornjeg dela autosedišta (tako da se potencijalno može postaviti u svim automobilima koji imaju izofiks konektore). Međutim, drugi faktori, kao što su dužina vašeg pojasa i ugao sedišta, uticaće na to na koje će se automobile ova sedišta zaista uklopiti. Stoga je važno da uvek proverite da li se autosedište uklapa u vaš automobil ili u bilo koji drugi u kom ćete koristiti autosedište.

 

 

 


This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated in this article are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State