Energetska pića (napitci) sadrže kofein u kombinaciji sa drugim sastojcima kao što su taurin, gvarana, ginseng i vitamini B grupe, a obećavaju konzumentima ''ekstra'' energiju kako mentalnu tako i fizičku. Naziv energetska pića (napitci) kreiran je od stane proizvođača napitaka koji proizvode i energetska pića. Veoma su ograničeni dokazi da konzumiranje energetskih pića može značajnije poboljšati fizičke i mentalne sposobnosti, smanjiti mentalni zamor u periodu dugotrajne mentalne aktivnosti. Postojeći stručni literani izvori su nedovoljni i nema stručnog objašnjenja da li ''obećano'' poboljšanje mentalnih i fizičkih sposobnosti nastaje usled dejstva kofeina, biljnih sastojaka ili sadejstva svih sastojka energetskog napitka.

Prosečan sadržaj kofeina u jednom posluženju energetskog pića (250-350ml) kreće se od 72 do 150mg, aktuelne preporuke za unos kofeina su do 300mg dnevno za odrasle osobe, a za adolescente iznose 100mg dnevno. Adolescenti su populaciona grupa koja najviše konzumira energetska pića i procenat adolescenta koji konzumira energetska pića se globalno stalno povećava. Deca, adolescenti, trudnice i dojilje ne treba da konzumiraju energetska pića.

Gvarana i Ginseng su stimulantna sredstva koja se učestalo dodaju energetskim napitcima sa namerom da se pojača dejstvo kofeina. Gvarana sadrži kofein (1 gekstrakta gvaran sadrži 40mg do 80 mg kofeina) i može da poveća ukupnu količinu kofeina u energetskom napitku. Neželjena dejstva dugotrajnog konzumiranja više od 400mg kofeina su nervoza, povećana razdražljivost, nesanica, učestalo uriniranje, poremećaji srčanog ritma, smanjenje koštane gustine i ''nervoza'' želuca. U adolescenata dugotrajno konzumiranje energetskih pića može imati za posledicu visok krvni pritisak.

Energetska pića sadrže i značajne količine dodatih šećera, a nutritivna preporuka je da se značajno ograniči unos dodatih šećera u svim populacionim grupama. Kofein može povećati fizičku izdržljivost i zbog toga je zabranjen od strane Internacionalnog olimpijskog komiteta.

Istovremeno konzumiranje energetskih napitaka sa alkoholom ima za posledicu neadekvatnu procenu situacije, lošu motornu koordinaciju i neodgovarajuće reakciono vreme na određena događanja. Osoba koja istovremeno konzumira energetska pića i alkohol nesvesno previđa i slabo procenjuje efekte intoksikacije usled naglašenog osećaja budnosti prouzrokovanog energetskim napitkom. Kofein i alkohol deluju kao diuretici (povećavaju učestalost i količinu izlučenog urina) povećavajući rizik od preteranog gubitka tečnosti (dehidratacije) i neželjenih kardiovaskularnih događaja. Svi navedena i stručno potvrđena neželjena zdravstvena dejstva energetskih pića, naročito izražena pri dugotrajnom konzumiranje veće količine, ukazuju da nema preporuke za konzumiranje energetskih napitaka naročito ne u dečijioj i adolescentnoj poulaciji.

Energetska pića ne treba do konzumiraju odrasle osobe sa visokim krvnim pritiskom, kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim oboljenjima, psihijatriskim i neurološkim bolestima, bubrežnim oboljenjima te osobe koje uzimaju lekove.

Piše: Prof. Dr Budimka Novaković,
subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi