thumb
Hrana

Etika palminog ulja

June 4, 2015

 

Proizvodnja paliminog ulja je prema ocenama organizacija i naučnika koji se bave zaštitom životne sredine katastrofalna za životnu sredinu jer se seku šume da bi se palma uzgajala na velikim plantažnim površinama u Indoneziji, Maleziji, Južnoj Americi, Africi i Aziji.

 

Industrije konditroskih proizvoda, ali i i drugih proizvoda za domaćinstvo imaju nezajažljive potrebe za novim količinama palminog ulja.

 

Pretpostavljamo da je najznačajniji razlog za promenu receptura i korišćenje ovog proizvoda - cena.  Palmino ulje se proizvodi daleko od Srbije, ne utiče bitno na kvalitet proizvoda (onih namenjenih ishrani) i naravno dalekoročno, pa čak i kratkoročno gledano je odgovorno za klimatske promene koje su u poslednjih par godina izazvale ogromne štete i u Srbiji (poplave koje su nam se desile i suše koje tek predstoje).

 

Srbija uvozi palmino ulje u vrednosti od oko 20 miliona dolara godišnje, a potražnja za ovim uljem sve je veća. Proizvođači u Srbiji samo prate svetske trendove, ali to nije ili ne bi trebalo da bude opravdanje, a mi kao potrošači ne treba prihvatimo ovakvo nametnuto stanje.

 

Čitajte sastav proizvoda, izbegavajte one proizvode koji imaju nepotrebne dodatke, kao na primer palmino ulje, ali i fruktozni sirup, invertovani sirup ili druge vrtse šećera. Znajte da uopšte nije lako. Ovi sastojci mogu biti u hlebu, tegli sa krastavcima i na drugim neočekivanim mestima.

 

Tražite organizovano da se ne menjaju recepture ili da se vrate stare recepture proizvoda na koji ste navikli. Na primer, kakao, mleko i šećer su klasični tradicionalni sastojci čokolade. Jednostavno zar ne?