thumb
Hrana

Imazalil u limunu i ostalim agrumima

November 6, 2014

 

Poslednjih dana svedoci smo apokaliptičnih naslova koji upozoravaju na kancerogeno dejstvo limuna koji su tretirani imazalilom. Vest o štetnosti imazalila a samim tim i limuna potekla je iz hrvatskih medija a preneli su je i mnogi srpski mediji. Koliko u ovoj priči ima istine?

Imazalil je fungicid koji se u poljoprivredi koristi za tretiranje semenih žitarica i brojnih vrsta voća radi zaštite plodova od truljenja koju uzrokuju plesni, sprečavanje gubitka težine i usporavanja starenje ploda. Njime se najčešće tretiraju citrusi: limun, grejpfrut, mandarine, pomorandže, limete i slično

 


2011. godine Evropska agencija za bezbednost hrane sprovela je studije izloženosti ovog fungicida i ocenila da koncentracija imazalila koja ostaje u voću daleko ispod količine koja bi mogla da bude štetna po zdravlje. Imazalil bi u velikim količinama mogao da bude kancerogen ali je maksimalna dopuštena količina u plodovima citrusa ograničena na 5 mg po kilogramu i ona je bezbedna. Samim tim, rizik od kancera ne postoji ako se potrošač pridržava uputstva na deklaraciji.


Da se dozvoljena količina ne bi prekoračila, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja vrše monitoring proizvodnje, uvoza i prometa pesticida u hrani. Kontrola pesticida u Srbiji je sistemska, a dosadašnja ispitivanja zvaničnih institucija pokazuju da je hrana bezbedna i da nema prekoračenja dopuštene količine pesticida.


Dakle, imazalil je testiran od strane Evropske komisije, dopušten je za  profesionalnu upotrebu i može se potpuno legalno nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Ipak, dužnost proizvođača je da informiše potrošača i na deklaraciji upozori da se kora tretirana imazalilom ne sme konzumirati.

Preporučujemo potrošačima da ovo upozorenje poštuju i da prilikom kupovine citrusa provere podatke o proizvodu koji su ispisani na deklaraciji. Ukoliko se pak desi da potrošači uoče nepravilnosti ili posumnjaju u zdravstvenu ispravnost hrane, istu treba da prijave nadležnim inspekcijskim organima.