thumb
Hrana

Kako da odaberete ispravno meso?

July 26, 2014

Kada krenete u nabavku namirnica, povedite računa o kvalitetu, što znači da obratite pažnju na boju, izgled, miris i rok trajanja. Pravilan izbor namirnica je vrlo važan, a prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i načinu čuvanja. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već, što je još važnije, štitimo zdravlje.


    
Pileće meso
Na osnovu sledećih parametara možete da procenite starost živinskog mesa: ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini, osim toga, boja nogu bi trebalo da bude svetla i glatka. Kod stare živine je izrazito tamna i hrapava.

 


Svinjetina
Najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje koje nije premasno. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo, kotlet je veći, a beli obrub masnoće deblji. Meso je prošarano krupnijim masnim žilama.

 


Teletina
Najbolje je da izaberete meso svetloružičaste boje, bez masnoće i veoma vlažno. I goveđe i juneće i teleće meso moraju da odleže nekoliko dana da bi bila meka i spremna za pripremanje. Možete ih držati u ulju i začinima, što će im dati posebnu aromu i lep ukus.
 


Junetina
Obratite pažnju na sledeće pojedinosti. Od prodavca tražite junetinu tamno crvene boje, da izgleda jedro i da bude prošarana sitnim žilicama, a ne debelim. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla.

 


Jagnjetina
Ona je svetloružičaste boje, a kod mladog ovna ili ovce svetlocrvene. Meso starije životinje prepoznaćete po tome što je tamnocrvene, čak smeđe boje. Osim toga, ovčiji loj se kod mesa mladih životinja stvrdnjava već na sobnoj temperaturi, a kod starijih na 36 stepeni.
 


Riba
Obratite pažnju na sledeće karakteristike: škrge su sočno crvene, kost od škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto, oči su bistre, a krljušt sjajna. Riba koja ne odgovara ovom opisu obično neprijatno miriše i ne treba je kupovati. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta.


Napomena: Meso treba kupovati samo u radnjama gde se ti proizvodi drže u rashladnim uređajima, pri čemu obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe.