Sladoledi su najslađa poslastica koju obožavaju i deca i odrasli, pa više puta dnevno posežu za ovim osveženjem. Zbog toga je neophodno da se svi, počev od proizvođača i trgovaca do inspekcijskih organa i potrošača, prisetimo nekih pravila.

Kod poznatih proizvođača prvo treba pažljivo proučiti rok trajanja, proveriti izgled, boju i miris poslastice pre nego što se konzumira. Sledeći korak je provera nutritivnih vrednosti, koje je svaki proizvođač dužan da istakne, kako bi ste bili sigurni da vaša deca i vi nećete prekoračiti dozvoljenu dnevnu dozu. Hranljivi profil sladoleda koji jedete možete lako proveriti jednostavnim unosom vrednosti sa deklaracije u "Nutritivni semafor" koji će vam pokazati koliki je sadržaj ovih vrednosti u odnosu na preporučenu dnevnu dozu.

U tabeli ispod proverite uporedne nutritivne vrednosti sladoleda različitih proizvođača:

Na deklaraciji je takođe važno proveriti da li piše sladoled od vanile ili sladoled sa aromom vanile. Sladoled od vanile je daleko kvalitetniji od sladoleda sa aromom vanile ali proizvođači često posežu sa upotrebom arome radi sopstvene uštede. Takođe natpis kremast sladoled znači da je pun vazduha, što takođe nije odlika kvaliteta.

Posebnu pažnju treba usmeriti prilikom kupovine sladoleda u poslastičarnicama i uličnim frižiderima.
Često smo svedoci da oni koji nas uslužuju, hvataljke za kugle sladoleda ubacuju u veliku posudu sa vodom kako bi se skinuo višak od prethodnog uzimanja. To nas dovodi do pitanja da li je i koliko  često tokom dana promenjena ta voda i oprana posuda. Obratite pažnju na takve posude jer one predstavljaju opasnost po zdravstvenu bezbednost.

Takođe, kada deci kupujete sladoled na ulici, posebno im naglasite da nikako prljavim rukama ne drže sladoled, bez maramice ili salvete.

Inspekcije i odgovornost
Obaveza svakog potrošača je da se odgovorno ponaša prema svom zdravlju. S druge strane, za kontrolu bezbednosti i kvaliteta sladoleda u svim fazama proizvodnje i prometa, nadležna je Veterinarska inspekcija. Njihova obaveza je da sprovode stalni nadzor u objektima u kojima se proizvode i skladište ove poslastice. Veterinarska inspekcija, putem uzorkovanja, vrši kontrolu tokom čitave godine, a u toku letnje sezone kontrole moraju biti znatno pojačane. Kontrole sladoleda idu u korist potrošačima ali i proizvođačima koji i sami treba da ponude inspekcijskim organima da im što češće kontrolišu prozvode. Aktivan nadzor treba da se vrši kod svih proizvođača, kako u industrijskim objektima tako i u poslastičarnicama - zanatskim radnjama, ali i u svim maloprodajnim objektima, sa akcentom na frižidere koji se nalaze na javnim površinama. U slučaju da se u prometu pronađe zdravstvena neispravnost, naređuje se povlačenje iz prometa i njeno uništavanje. U tom slučaju podnosi se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a ukoliko se radi o preduzeću, podiže se prijava za privredni prestup.